1. Într-o schemă de tratamente cu fungicid la rapiță în primăvară, care este momentul optim de aplicare pentru efect maxim în combaterea Putregaiului alb?

Eficacitatea produselor chimice, alături de măsurile agrotehnice (rotație la 4-5 ani, utilizarea unor hibrizi cu toleranță ridicată, lucrări optime ale solului), reprezintă cea mai importantă modalitate de control asupra Putregaiului Alb (Sclerotinia sclerotiorum). Momentul optim pentru aplicarea unui fungicid, care să prezinte eficacitate foarte bună în controlul Putregaiului alb, este cel al perioadei de înflorit, când cultura a înflorit in proporție de 25-50%.

2. Recomandați în primăvară aplicarea regulatorilor de creștere?

Rolul regulatorului de creștere este de a încetini procesul de dezvoltare al plantei și recomandăm aplicarea acestuia în toamnă, pentru pregătirea de iernare. Rapița în primăvară își reia procesul de vegetație, un regulator de creștere contracarând această etapă foarte importantă. Recomandăm fungicide în perioada de primăvară pentru stoparea eventualelor boli existente sau instalate încă din toamnă.

3. Până la ce dată pot întoarce cultura de rapiță înființată în toamnă?

Termenul limită la care se pot declara și se pot întoarce culturile, din punctul nostru de vedere, îl reprezintă data de 30 aprilie. Este foarte important ca, înainte de a lua această decizie, să se monitorizeze foarte bine modul în care cultura evoluează în următoarele săptămâni, deoarece rapița are capacitatea de a recupera timpii pierduți în această perioadă de vegetație.


Drepturi de autor © Bayer AG