Denumire stiintifica: Phoma macdonaldii
Denumire populara: Înnegrirea tulpinilor de floarea-soarelui
Phoma macdonaldii este un fung care supraviețuiește pe resturile vegetale și în semințe sub formă de picnidii și micelii. Diseminarea patogenului este asigurată de apa din ploi și irigații și de insectele care se hrănesc de floarea-soarelui. Infecțiile apar de regulă în condiții de umiditate și temperaturi ridicate spre sfârșitul perioadei de vegetație. În cazul infecțiilor din semințe, miceliul se menține în tulpină, iar planta afectată nu mai răsare. Cu toate acestea, rolul semințelor în transmiterea bolii nu este deloc clar. Când temperaturile sunt cuprinse între 24–28°C, miceliul fructifică prin eliberarea picnidiilor din picnospori, ceea ce asigură infecțiile secundare.
Riscuri
Din punct de vedere economic, patogenul poate afecta atât producția, cât și calitatea acesteia. Pierderile pot fi cuprinse între 25–50%.