Înnegrirea tulpinilor de floarea-soarelui

Înnegrirea tulpinilor de floarea-soarelui


Denumire stiintifica: Phoma macdonaldii
Denumire populara: Înnegrirea tulpinilor de floarea-soarelui


Phoma macdonaldii este un fung care supraviețuiește pe resturile vegetale și în semințe sub formă de picnidii și micelii. Diseminarea patogenului este asigurată de apa din ploi și irigații și de insectele care se hrănesc de floarea-soarelui. Infecțiile apar de regulă în condiții de umiditate și temperaturi ridicate spre sfârșitul perioadei de vegetație. În cazul infecțiilor din semințe, miceliul se menține în tulpină, iar planta afectată nu mai răsare. Cu toate acestea, rolul semințelor în transmiterea bolii nu este deloc clar. Când temperaturile sunt cuprinse între 24–28°C, miceliul fructifică prin eliberarea picnidiilor din picnospori, ceea ce asigură infecțiile secundare.


Riscuri

Din punct de vedere economic, patogenul poate afecta atât producția, cât și calitatea acesteia. Pierderile pot fi cuprinse între 25–50%.


sick sunflower Phoma macdonaldii

Simptome:


Ciuperca produce simptome pe frunze, pețioli, tulpini și calatidii. Pe frunze, petele au culoare închisă și progresează către pețiol. Când pețiolul se înnegrește frunza se usucă. De la punctul de inserție al frunzei bolnave, patogenul trece pe tulpină. Pe tulpini se formează pete mari (până la 5 - 10 cm), rotunde, ovale sau neregulate, de culoare neagră intensă, delimitate strict de restul zonelor verzi, cu luciu metalic uneori, vizibile pe părțile inferioare și medii. Când atacul este mai slab, leziunile se limitează doar la epidermă și straturile subepidermale.

La atac puternic, tulpinile se înnegresc total și pot apărea leziuni în măduvă și țesuturile mecanice (mai ales la genotipurile sensibile). Astfel de tulpini se frâng în timpul recoltatului. În cazurile grave pot fi atacate și calatidiile și pedunculii (apar pete de culoare închisă). Calatidiile bolnave se opresc din creștere, iar semințele vor fi șistave sau nu se formează deloc, ducând la un MMB scăzut.


La suprafața petelor negre se pot observa mici corpuri fructifere ale fungului de culoare neagră. De asemenea pot apărea și simptome de coacere prematură și uscare a plantelor. În astfel de situații, calatidiile sunt mici, semințele nu sunt umplute, în consecință, conținutul în ulei poate fi scăzut.



Phoma macdonaldii

Măsuri de protecție

În managementul acestui patogen, măsurile profilactice sunt importante și constau în:


  • Efectuarea arăturii adânci pentru îngroparea resturilor vegetale

  • Rotația culturilor (4 ani) cu culturi neafectate (care reduc sursa de infecție din sol)

  • Utilizarea la semănat a hibrizilor toleranți

  • Condiționarea semințelor și tratarea acestora


Recomandarea noastră este utilizarea fungicidului Propulse în vegetație.

Produs recomandat