Carenţa de cupru (Cu)

Carenţa de cupru (Cu)

Fungicide pe bază de cupru pentru rapiță


Cuprul, component al enzimelor și activator enzimatic, acționează ca un catalizator. Cuprul este esenţial tuturor plantelor şi are rol în formarea clorofilei, în germinarea seminţelor, în sporirea rezistenţei la secetă şi în aprovizionarea cu apă. Totodată, cuprul are rol în respiraţie şi în sinteza proteinelor, în regimul hidric, în procesul de asimilare, în sinteza ligninei, în rigidizarea peretelui celular, în formarea rezistenței la factorii patogeni.


Dozele mari de azot, fosfor sau zinc favorizează, de asemenea, sau accentuează carența de cupru. De exemplu, cantități exagerate de azot determină dezvoltarea abundentă a aparatului foliar și sechestrarea unei cantități mari de cupru.


Din cauza dereglărilor survenite în metabolismul plantelor, carența de cupru poate perturba dezvoltarea acestora. Frunzele se opresc din creștere, marginea lor se răsucește, iar, ulterior, nu mai are loc înflorirea plantei sau aceasta are o înflorire deficientă.


Simptomele apar mai înâi la vârful frunzelor. Se manifestă prin deformarea, ofilirea şi chiar moartea frunzelor tinere, necrozarea şi dezvoltarea deficitară a tuturor organelor.


În cazul clorozării frunzelor tinere, nervurile rămân verzi; fenotip asemănător cu al plantelor care suferă la secetă, ofilite, cu frunze moi. Inflorescenţa este comprimată, cu număr redus de flori şi silicve.


Pe de altă parte, excesul de cupru se manifestă prin cloroze pe frunzele mature. Clorozele sunt urmate de necroze începând de la vârf și margini și continuând spre nervura principală.


Carența de cupru se manifestă mai ales pe terenurile nou cultivate, foarte spălate, nisipoase, turboase, sărace în materii fertilizante, terenuri înierbate. Carența de cupru se poate forma, de asmenea, pe soluri alcaline, reci, uscate sau exagerat de umede.


RECOMANDĂRI: Tratamentele cu fungicide pe bază de cupru pot preveni carenţa în acest element. Înainte de utilizare se recomandă citirea instrucțiunilor fiecărui fungicid pe bază de cupru și efectuarea unui test de compatibilitate.


Informații relevante

Carenţa de cupru (Cu)DESCĂRCAȚI VERSIUNEA PDF