Carenţa de azot (N)

Carenţa de azot (N)

Azot: Combaterea Carenței cu Îngrăsăminte de Azot

Simptomele carenței de azot la rapiță

Azotul este un nutrient important în dezvoltarea plantei de rapiță. Lipsa acestuia poate avea efecte însemnate în calitatea și cantitatea recoltei.


Carența azotului la rapiță limitează creşterea plantei. În același timp frunzele devin subţiri și verzi-gălbui la început, apoi se schimbă într-o culoare roșiatic-gălbuie. Primele simptome ale lipsei de azot apar pe frunzele mature. Tulpinile cresc subţiri şi slab ramificate. Înflorirea plantei se face deficitară, ceea ce înseamnă că perioadele de înflorire şi coacere se reduc, formându-se mai puţine silicve şi seminţe, și deci o cultura săracă. Întreaga cultură apare ca fiind debilă, îngălbenită şi se coace mult mai rapid.


Simptomele carenței de azot la rapiță apar mai ales pe solurile uşoare şi nisipoase. Acestea sunt sărace în materie organică și acide. Excesul de umiditate slăbeşte activitatea bacteriilor din sol (Azotobacter sp.). De asemenea, influenţează descompunerea materiilor organice în sol. La fel se întâmplă în cazul nitrificării azotului. Schimbarea procesului de nitrificare însemnă o capacitate slăbită de sintetizare a materiei organice.


Diagnosticarea carenței de azot la rapiță


Carența de azot la rapiță se poate confunda cu carenţa de sulf. În cazul carenței de sulf, cloroza apare la început la frunzele tinere. De asemenea, se poate confunda cu carenţa de fosfor sau cu carența de magneziu. În cazul acesta, uneori, apare o coloraţie roşu-violet, întotdeauna însoţită de clorozarea întregii plante.


Combaterea carenței cu îngrașăminte de azot

Pentru a combate carența de azot la rapiță este necesară creșterea activității bacteriilor din sol. De aceea, se va proceda la drenarea apei din terenurile unde există exces de umiditate.


De asemenea, se recomandă aplicarea de îngrășăminte de azot corespunzătoare. Fertilizarea rapiței cu azot trebuie realizată cu grijă. Rapița are nevoie de 170 - 220 de kilograme pe hectar de îngrăsăminte pe bază de azot pentru a obține o cultură rentabilă. Pentru a produce 100 de kilograme de boabe este nevoie de aproximativ 6,5 kilograme de azot.


Este important să nu se folosească îngrăsăminte de azot în cantități prea mari sau prea mici. În cazul în care cantitatea de azot este prea mare, plantele se vor dezvolta excesiv, ce poate duce la ruperea lor sau la apariția bolilor.Informații relevante

Carenţa de azot


DESCĂRCAȚI VERSIUNEA PDF