Gărgăriţa frunzelor de porumb. Tanymecus dilaticollis

Gărgăriţa frunzelor de porumb. Tanymecus dilaticollis


Tanymecus Dilaticollis: Gărgărița porumbului


Gărgăriţa frunzelor de porumb sau Răţişoara porumbului - (Tanymecus dilaticollis) –semnalată în România pentru prima dată în anul 1904, acum, este răspândită în toate zonele agricole din ţară.


Descriere

Culoarea corpului este brun-cenuşie, mai deschisă ventral şi are lungimea cuprinsă între 6,5 şi 8 mm. Talia femelelor este mai mare decât cea a masculilor. Adultul are formă oval-alungit şi prezintă un cioc, evident numit rostru. Larva este apodă, iar la maturitate ajunge la 8-9 mm, de culoare alb-strălucitor şi prezintă o pubescenţă gălbuie. Pupa este de culoare albă, de 5-9 mm lungime.


Gărgăriţa frunzelor de porumb sau Răţişoara porumbului - (Tanymecus dilaticollis) –semnalată în România pentru prima dată în anul 1904, acum, este răspândită în toate zonele agricole din ţară.


Biologie

Specie monovoltină, Răţişoara iernează ca adult în sol, în lojele ninfale, la adâncimea de 40-60 cm. La o temperatură a solului de la 4oC, insectele părăsesc locurile de iernare, deplasându-se spre stratul superficial unde aşteaptă până când temperature ajunge la 9oC. Odată atinsă, ies la suprafaţă, unde se hrănesc cu diferite plante spontane, în special pălămida.



Mod de dăunare

Când plantele sunt în stadiul V2-V3, retează plantele de la colet, producând distrugerea în masă a culturii, aspect care impune, deseori, întoarecerea şi reînsămânţarea. Ȋn faze mai înaintate, insecta atacă doar limbul foliar, în lateral, sub formă de trepte.



Este un dăunător polifag care devine foarte greu de combătut în lipsa tratamentului la sămânţă. Daunele finale pot fi totale, în funcţie de presiunea atacului. Ataca atât porumbul, cât şi alte specii spontane sau cultivate precum: floarea soarelui, sfecla de zahăr, sorgul, soia, lucerna, grâul sau orzul. Nu se dezvoltă pe cultura de mazăre.



Metode de control

Cea mai eficientă şi mai sigură metodă de control şi combatere a dăunătorului este tratamentul sămânţei care se face cu insecticide permise de CODEX.



Distrugerea buruienilor, reduce durata de viaţă a adulţilor şi prolificitatea lor, fiindcă nu mai dispun de hrana accesibilă în perioada de dezprimăvărare, până la răsăritul porumbului.



Gărgăriţa este o insectă, prin excelenţă termofilă. Adulţii sunt foarte activi, consumând activ când temperatura medie diurnă trece de 20oC.


Combaterea se efectuează prin tratamentul sămânţei, distrugerea buruienilor, lucrări de întreţinere precum şi de aplicare de insecticide prevăzute în Codex, dar şi în perioada de vegetaţie în stadiul de V1-V3.



Perioada optimă de tratament: La depistarea atacului - P.E.D.: 5 exemplare/m2

Se recomandă executarea tratamentului folosind un insecticid sistemic sau de contact recomandat de CODEX.



Luaţi măsurile ce se impun pentru protecţia mediului înconjurător.


Respectaţi cu stricteţe normele de lucru cu produse de uz fitosanitar, pe cele de securitate a muncii, de protecţie a albinelor şi a animalelor.


Departamentul Tehnic


DESCĂRCAȚI VERSIUNEA PDF