Tanymecus dilaticollis

Tanymecus dilaticollis


Denumire stiintifica: Tanymecus dilaticollisi
Denumire populara: Ratisoara porumbului


Descriere

Gargarita are corpul de 6,5-8 mm lungime. Capul prelungit sub forma unui rostru scurt si gros, antenele geniculate si maciucate. Primul articul nu depaseste marginea posterioara a ochiului. Pronotul este mai lat decat lung. Corp de culoare cenusie, adesea cu dungi longitudinale, mai inchise sau mai deschise pe elitre. Baza elitrelor mai lata decat toracele.

Larva este de tip curculionid.


Biologie

Specie monovoltina. Ierneaza in sol, ca adult. Adultii hibernanti apar la sfarsit de aprilie – inceput de mai si se hranesc cu plante graminee, mai ales cu porumb, care are 2-4 frunze. Ouale sunt depuse in sol sub bulgarii de pamant. Larvele se dezvolta in sol, langa radacinile plantelor, cu care se hranesc. In cursul lunilor iulie-august, larva ajunge la maturitate, isi construieste un cocon din graunciori de pamant si se impupeaza. Adultii apar in august-septembrie dar raman in coconi pentru hibernare.


Plante atacate si mod de daunare

Insectele hibernante se hranesc cu plantele tinere de porumb, orz, sfecla, tutun, floarea soarelui. Gargarita reteaza plantele de la colet, la un atac in masa cauzand compromiterea culturilor. Cand sunt atacate plantele intr-o faza mai avansata, insectele rod marginal frunzele, sub forma de trepte; plantele se refac, dar sunt intarziate in vegetatie. Larvele rod radacinile plantelor de porumb, sfecla, floarea soarelui, fara sa produca pagube importante.


Adult