Denumire stiintifica: Psylliodes chrysocephala
Denumire populara: Puricele cruciferelor
Raspandire
In tara noastra este intalnit in zonele cultivatoare de rapita.
Descriere
Adultul are 3,0-4,5 mm lungime, corpul oval-alungit, de culoare negru - albastrui, stralucitor. Acestia pot sari destul de mult. In cazuri individuale se pot intalni adulti cu aripi brun-deschis. Larvele pot avea pana la 7 mm lungime, culoare alb-murdar si capul brun-inchis. Au 3 perechi de picioare si o placa anala brun-inchisa, terminata cu 2 spini.
Biologie/Ecologie
Adultii ies la sfarsit de iunie si in iulie din pupe si mananca frunze si lastari. Apoi isi cauta locuri racoroase si umbroase pentru diapauza de vara. Cam la inceputul lunii septembrie parasesc locul de pauza si invadeaza tinerele plante. Dupa 10-15 zile femelele incep depunerea pontei la 1-2 cm adancime in sol in apropierea plantei si dureaza, functie de mersul vremii, pana in primavara. Larvele perforeaza petiolurile frunzelor inferioare si lasa in urma rosaturi cicatrizate. De acolo acestea pot, in iernile blande, sa patrunda in varfurile lastarilor. In anii favorabili o parte din larve pot fi complet dezvoltate inca din toamna. Acestea patrund in sol la inceputul iernii sau in aprilie/mai pentru impupare. In iernile blande depunerea pontei continua astfel ca in primavara pot fi intalnite in culturile de rapita larve de varste diferite. Puricele cruciferelor este o insecta iubitoare de racoare si are doar o generatie pe an.
Plante atacate/daune
Puricele cruciferelor ataca pe langa rapita si alte crucifere ca mustar, ridichi si crucifere spontane. Atacul la rapita este periculos de la rasarit si pana in faza de 3-4 frunze, dupa care daunele provocate nu mai au importanta economica. Galeriile sapate de larve se umplu deseori cu apa, care ingheata si duce la craparea tulpinilor. De asemenea, in zonele atacate se pot instala o serie de ciperci patogene ca Phoma lingam si Verticillium longisporum.