Meligethes aeneus

Meligethes aeneus

Denumire stiintifica: Meligethes aeneus
Denumire populara: Gandacul lucios

Raspandire

In regiunile cu precipitatii mai ridicate, mai ales in Transilvania, Banat si nordul Moldovei.

Descriere

Adultul are corpul oval, de 1,5-1,7 mm lungime, convex dorsal si plan ventral, de culoare aramie sau albastruie, cu luciu metalic sau mat. Antenele sunt formate din 11 articule, maciucate, de culoare inchisa. Pronotul si elitrele au o punctuatie fina si deasa. Picioarele anterioare sunt de culoare bruna roscata, cele mijlocii si posterioare de culoare neagra. Marginea externa a tibiilor anterioare fin si regulat dintata. Larva este oligopoda, la completa dezvoltare de 3,5 mm lungime. Corp de culoare alba, capul si picioarele de culoare bruna.

Biologie

Prezinta o generatie pe an. Ierneaza ca insecta adulta in stratul superficial al solului ori in liziera padurilor. In primavara isi fac aparitia spre sfarsitul lunii aprilie, cand infloresc diferite specii de plante ierboase si lemnoase (salcia, prunul, papadia,etc), hranindu-se cu elementele florale ale acestora.Dupa copulatie, in aprilie-mai, femelele depun ouale in bobocii florali ai plantelor gazda. Femelele perforeaza bobocii florali si depun 1-2 oua lipite de antere. 0 femela poate depune 300-400 oua. Incubatia dureaza 4-14 zile. Larvele isi fac aparitia la deschiderea bobocilor florali si se hranesc cu organele florale. Stadiul larvar dureaza 3-4 saptamani, dupa care larva coboara in sol la 2-4 cm adancime si se transforma in pupa. In cursul lunilor iunie-iulie apar adultii din noua generatie, care dupa o perioada de hranire de cateva saptamani se retrag pentru hibernare.

Plante atacate si mod de daunare

Insectele adulte au un regim de hrana floral, intalnindu-se pe inflorescentele diferitelor specii salbatice si cultivate din familiile crucifere, ranunculacee, leguminoase, composite, rosacee, umbelifere. Se hranesc cu organele florale din bobocii inca nedesfacuti. Cele mai mari pagube cauzeaza culturilor de rapita si mustar, precum si la culturile semincere de varzoase. Larvele se hranesc cu organele florale ale plantelor numai din familia crucifere. La o infestare puternica intr-un boboc floral se pot gasi 10-15 larve, cauzand pagube serioase acestora. Daunatorul produce mari pagube la culturile semincere de rapita, dar si de varza, gulii, conopida si plante medicinale.



Gandacul lucios


Gandacul lucios pe inflorescenta la rapita