Haplodiplosis marginata

Haplodiplosis marginata


Denumire stiintifica: Haplodiplosis marginata
Denumire populara: Viermele rosu al paiului


Raspandire
Se intalneste mai frecvent in Oltenia, Banat si Crisana.


Descriere
Adultul are 4-5mm lungime, masculul fiind mai mic decat femela. Capul si toracele sunt inchise la culoare, iar aripile sunt transparente cu irizatii. Oul are dimensiuni de 0,3x0,8 mm si are culoarea roscata. Larva este apoda si eucefala, cu o lungime, la completa dezvoltare, de 3-4 mm si este de culoare rosie.


Biologie
Insecta este o diptera si are o singura generatie pe an. Ierneaza in sol la 3-4 cm adancime, in stadiul de larva. In primaverile umede, la sfarsit de aprilie-inceput de mai, larvele urca la suprafata si se impupeaza. Insecta este hidrofila. In conditii de uscaciune ramane in sol un an sau chiar mai multi. Adultii apar dupa 4-7 zile de la impupare. Zborul este inregistrat in mai, iar dupa imperechere femelele depun 5-10 oua pe frunzele tinere. Dupa o incubatie de 5-10 zile se produce ecloziunea, larvele patrunzand in teaca si pai, unde se hranesc pana la completa dezvoltare, dupa care cad pe sol si patrund in stratul superficial.


Plante atacate si mod de daunare
Sunt atacate deobicei graul si ovazul. Ca plante gazda au fost identificate unele graminee spontane. Atacul larvelor se manifesta in vetre, pe tulpini apar gale (santuri), care influenteaza negativ cresterea si formarea spicelor. Monocultura favorizeaza inmultirea daunatorului.


Larve

Adult