Diabrotica virgifera

Diabrotica virgifera


Denumire stiintifica: Diabrotica virgifera
Denumire populara: Viermele vestic al radacinilor de porumb


Raspandire
In vestul tarii, dar sporadic s-a semnalat si in alte zone.


Descriere
Adultul are corpul oval alungit, cu dimensiuni cuprinse intre 4,4-4,6 mm masculul si 4,2-6,8 mm femela, de culoare galbuie-verzuie. Elitrele masculului sunt brune, cu partea posterioara mai deschisa, iar ale femelei sunt bine evientiate de trei benzi de culoare neagra. Ouale sunt ovale, de 0,5 mm, de culoare galben deschis la depunere, devinind ulterior galbene brunii. Larva are lungimea cuprinsa intre 10-18 mm. Are forma alungita, subtire, de culoare alba, cu capsula cefalica mai inchisa. Al noualea segment abdominal al larvei prezinta in partea dorsala o pata inchisa la culoare. Prezinta trei varste larvare.


Mod de daunare
Adultul se hraneste la inceput cu limbul foliar, pe care-l perforeaza sub forma unor dungi longitudinale in lungul nervurilor. In perioada infloririi, atacul se extinde la matase si polen. Uneori sunt consumate boabele din varful stiuletelui, aflate in faza de lapte. Adultii pot migra apoi pe culturile de porumb insamantate mai tarziu.

Larvele se hranesc cu radacinile de porumb, cauzand scurtarea acestora. Ca rezultat al acestui mod de atac, radacinile nu mai pot sustine plantele, astfel ca acestea au tendinta de indoire spre sol. Plantele cu radacinile distruse in proportie de 50% prezinta o tulpina indoita caracteristic sub forma de ,,gat de lebada".


Simptome de daunare

Larve

Adult