Ceutorhynchus napi

Ceutorhynchus napi

 

Denumire stiintifica: Ceutorhynchus napi
Denumire populara: Gargarita tulpinilor de rapita

 

Raspandire

In tara noastra, insecta se intalneste in toate zonele cultivatoare de rapita.

 

Descriere

Adultul are corpul de culoare neagra-plumburie si o lungime de 3,6-4,0 mm. Elitrele prezinta striuri longitudinale inguste, interstriurile avand cate 3-4 randuri de perisori scurti si fini. Larva, apoda si eucefala, la completa dezvoltare, are corpul de 3-4 mm lungime, capsula cefalica galbuie-bruna, iar corpul de culoare galbuie si cu protuberante inserate cu perisori.

 

Biologie si ecologie

Ierneaza ca insecta adulta in stratul superficial al solului de la baza plantelor. In primavara, cand temperatura depaseste 9 grade C, dupa o perioada de zbor, hranire si copulatie de 25-30 zile, femelele depun ouale in maduva tulpinii plantelor gazda. O femela depune 15-60 oua. Incubatia dureaza 6-20 zile, in functie de mersul vremii. Primele larve apar in aprilie, iar dezvoltarea completa a acestora are loc in 30-40 zile, dupa care parasesc tulpinile si migreaza in sol la 4-6 cm adancime. In sol larvele se transforma in pupe si dupa aproximativ o luna in insecte adulte, dar raman in diapauza pana la sfarsitul toamnei cand, parasind coconii nimfali, urca la suprafata, la baza plantelor si hiberneaza.

 

Plante atacate si mod de daunare

Specie oligofaga, care prefera culturile de rapita, varza, conopida, la care produce pagube considerabile. Adultii hibernanti rod perforatii marginale in limbul foliar si varful tulpinilor. Larvele rod galerii descendente ori ascendente in maduva tulpinilor, determinand deformarea si rasucirea longitudinala a acestora. Plantele atacate ramifica bogat, stagneaza in crestere si nu formeaza silicve sau acestea sunt seci si cu seminte de slaba calitate.