Bild zeigt : "AgraQuest"-Szene , fotografiert in Davis, California für BayerCropScience
am 24.-25.09.2012
Freigabe über Mrs. Kelly Benarth Marketing, AgraQuest Mailadresse : kbenarth@agraquest.com

Serenade ASO: Soluția Biologică Inovatoare de la Bayer pentru Protecția Plantelor


În contextul agriculturii moderne, este esențial să găsim soluții sustenabile și eficiente pentru protecția culturilor. Serenade ASO, un fungicid și bactericid biologic dezvoltat de Bayer, se dovedește a fi o soluție inovatoare și eficientă pentru combaterea bolilor la o gamă largă de culturi. Bazat pe Bacillus subtilis tulpina QST 713, acest produs oferă multiple beneficii pentru sănătatea plantelor și managementul integrat al bolilor și dăunătorilor. În acest articol, vom explora necesitatea integrării produselor biologice în schemele de tratament și cum Serenade ASO se remarcă prin modul său de acțiune și versatilitatea în utilizare.


Necesitatea integrării produselor biologice în managementul integrat al bolilor și dăunătorilor

Agricultura modernă se confruntă cu multiple provocări, de la creșterea cererii pentru alimente sănătoase și sustenabile, până la necesitatea de a reduce impactul negativ asupra mediului. În acest context, utilizarea produselor biologice în schemele de tratament devine din ce în ce mai importantă. Aceste produse oferă o alternativă ecologică la produsele chimice tradiționale, contribuind la reducerea rezistenței patogenilor și la promovarea sănătății generale a plantelor.


Serenade ASO este un exemplu perfect de produs biologic care poate fi integrat eficient în programele de management integrat al bolilor și dăunătorilor (IPM). Acest produs nu doar combate o gamă largă de boli fungice și bacteriene, dar și îmbunătățește rezistența plantelor, contribuind astfel la o agricultură mai durabilă.


Caracteristici și eficacitate

Ingredientul activ: Bacillus subtilis tulpina QST 713

Serenade ASO se bazează pe Bacillus subtilis tulpina QST 713, un microorganism benefic care acționează prin mai multe mecanisme pentru a proteja plantele împotriva bolilor. Bacillus subtilis previne îmbolnăvirea plantelor prin crearea unei zone de protecție pe frunze, prevenind astfel fixarea și penetrarea patogenilor. De asemenea, acest microorganism produce lipopeptide (iturine, plipastatine și surfactine) care distrug tuburile germenilor și miceliul fungilor patogeni prin penetrarea membranelor celulare, stopând astfel germinarea sporilor și extinderea infecțiilor.Mod de acțiune și beneficii

 1. Acțiune contact-activă: Lipopeptidele produse de Bacillus subtilis QST 713 acționează prin contact, perturbând membranele celulare ale patogenilor și ducând la distrugerea acestora. Această metodă de acțiune fizică este recunoscută de Fungicide Resistance Action Committee (FRAC) sub codul 44 și este unică pentru fungicidele bazate pe Bacillus subtilis și Bacillus amyloliquefaciens.
 2. Declanșarea apărării sistemice: Serenade ASO induce răspunsuri de rezistență sistemică în plantele tratate. Aceasta include activarea căilor de apărare ale plantei, cum ar fi acidul salicilic (rezistență sistemică dobândită) și acidul gibberelic (rezistență sistemică indusă), care contribuie la reducerea bolilor și la îmbunătățirea sănătății generale a plantelor.
 3. Prevenirea și managementul rezistenței: Utilizarea preventivă a Serenade ASO este esențială, deoarece contactul direct cu patogenii este necesar pentru eficacitatea maximă. Produsul are un risc redus de dezvoltare a rezistenței, datorită modului său complex de acțiune asupra membranelor celulare ale patogenilor. Acest lucru îl face un instrument valoros în programele de IPM, unde poate fi utilizat în combinație cu fungicide convenționale pentru a preveni dezvoltarea rezistenței.
 4. Compatibilitate și flexibilitate: Serenade ASO poate fi utilizat ca partener de amestec în rezervor cu multe produse de protecție a culturilor și nutrienți, fiind aprobat pentru utilizare în agricultura ecologică conform Regulamentului (CE) nr. 834/2007 și 889/2008 de către IMO Elveția. De asemenea, produsul este susținut de organizații precum Soil Association și Organic Farmers & Growers (OF&G).
 5. Stocare și siguranță: Serenade ASO nu necesită condiții speciale de stocare și este sigur pentru o gamă largă de organisme benefice, ceea ce îl face ușor de integrat în practicile agricole existente.


Aplicarea Serenade ASO în diferite culturi

Căpșuni în spații protejate

Serenade ASO este eficient în controlul putregaiului cenușiu (Botrytis cinerea) la căpșuni protejate. Pentru a obține rezultate optime, produsul trebuie aplicat preventiv, asigurând o acoperire completă a florilor și fructelor pe toată perioada de înflorire. Primul tratament ar trebui efectuat la apariția primelor flori (BBCH 55), iar intervalul minim între aplicări este de cinci zile.


Salată în câmp și spații protejate

Pentru salată, Serenade ASO poate fi utilizat atât în câmp, cât și în spații protejate pentru controlul rizoctoniozei (Rhizoctonia solani) și a putregaiului cenușiu (Botrytis cinerea). Aplicările ar trebui să înceapă de la apariția celei de-a treia frunze adevărate (BBCH 13) și să continue preventiv, cu un interval minim de cinci zile între tratamente.


Tomate, Ardei și Vinete în spații protejate

În cazul solanaceelor (tomate, ardei, vinete), Serenade ASO este eficient împotriva putregaiului cenușiu (Botrytis cinerea) și a unor pete bacteriene (Pseudomonas syringae, Xanthomonas campestris). Tratamentele trebuie să înceapă după formarea celei de-a treia frunze pe tulpina principală (BBCH 13) și să continue cu un interval minim de cinci zile între aplicări.Viță de vie

Pentru vița de vie, Serenade ASO este recomandat pentru combaterea putregaiului cenușiu (Botrytis cinerea). Produsul poate fi aplicat începând de la începutul căderii capișonului (BBCH 60) până la coacerea strugurilor pentru recoltare (BBCH 89), cu un interval minim de cinci zile între tratamente.


Cartof

La cartof, Serenade ASO se utilizează pentru controlul rizoctoniozei (Rhizoctonia solani). Aplicarea se face în bandă pe rând, la plantare (BBCH 00), pentru a asigura o protecție eficientă a rădăcinilor pe măsură ce acestea se dezvoltă.


Alte culturi

Serenade ASO este omologat și pentru utilizare la alte culturi, cum ar fi rapiță, sfeclă pentru zahăr, castraveți, plante ornamentale și trandafiri. Produsul este eficient împotriva unor patogeni comuni și poate fi integrat în schemele de tratament specifice fiecărei culturi, asigurând protecția și sănătatea plantelor.


Avantajele utilizării Serenade ASO

 1. Soluție ecologică: Fiind un produs biologic, Serenade ASO este ideal pentru utilizarea în agricultura ecologică, reducând dependența de fungicidele chimice și contribuind la protejarea mediului.
 2. Versatilitate: Serenade ASO poate fi utilizat la o gamă largă de culturi, atât în câmp, cât și în spații protejate, oferind flexibilitate fermierilor în aplicarea tratamentelor.
 3. Prevenirea rezistenței: Modul complex de acțiune al Serenade ASO ajută la prevenirea dezvoltării rezistenței patogenilor, fiind un instrument valoros în programele de IPM.
 4. Îmbunătățirea sănătății plantelor: Prin declanșarea răspunsurilor de apărare sistemică și îmbunătățirea structurii radiculare, Serenade ASO contribuie la sănătatea generală a plantelor, ducând la culturi mai viguroase și mai productive.
 5. Siguranță și compatibilitate: Serenade ASO este compatibil cu multe alte produse de protecție fitosanitară atât biologice cât și convenționale , fiind, de asemenea, sigur pentru o gamă largă de organisme benefice și pentru mediu. Acest aspect face din Serenade ASO o alegere ideală pentru fermierii care doresc să adopte practici agricole durabile și ecologice.

Exemple de succes în utilizarea Serenade ASO

Experiențe practice ale fermierilor

Numerosi fermieri din diverse regiuni au raportat rezultate pozitive în urma utilizării Serenade ASO. În cultura căpșunilor protejate, fermierii au observat o reducere semnificativă a incidenței putregaiului cenușiu și o îmbunătățire generală a calității fructelor. De asemenea, în cazul salatei, aplicarea preventivă a produsului a dus la un control eficient al rizoctoniozei, permițând obținerea unor culturi sănătoase și productive.


În cultivarea tomatelor, ardeilor și vinetelor, fermierii au remarcat că Serenade ASO nu doar că reduce incidența bolilor fungice și bacteriene, dar și contribuie la un mai bun randament al culturilor. Similar, la vița de vie, produsul a demonstrat eficacitate împotriva putregaiului cenușiu, protejând strugurii în perioade critice și contribuind astfel la obținerea unei producții de calitate superioară.


Studii de caz și cercetări

Studiile de caz și cercetările efectuate de instituții agricole și universități au confirmat eficacitatea și beneficiile produsului Serenade ASO. De exemplu, cercetări independente au arătat că aplicarea produsului pe diverse culturi a dus la o reducere semnificativă a incidenței bolilor, comparativ cu metodele tradiționale de tratament. Aceste studii susțin utilizarea produsului ca parte a unui program integrat de gestionare a bolilor, evidențiind rolul său în promovarea unei agriculturi durabile.


Recomandări pentru utilizarea optimă a Serenade ASO

Pentru a maximiza beneficiile Serenade ASO, este important să urmați câteva recomandări esențiale:

 1. Aplicare preventivă: Utilizați produsul preventiv pentru a asigura o protecție optimă împotriva bolilor. Aplicările timpurii, înainte de apariția simptomelor, sunt esențiale pentru eficacitatea maximă.
 2. Acoperire uniformă: Asigurați-vă că aplicările acoperă uniform toate părțile plantei, inclusiv frunzele, tulpinile și fructele. Acest lucru va crea o barieră protectoare eficientă împotriva patogenilor.
 3. Intervale regulate: Respectați intervalele minime recomandate între aplicări pentru a menține un nivel constant de protecție. Aceste intervale variază în funcție de cultură și condițiile de mediu, dar în general, se recomandă un interval de cinci zile.
 4. Compatibilitate: Serenade ASO poate fi amestecat cu alte produse de protecție a culturilor și nutrienți, însă este important să efectuați un test de compatibilitate înainte de amestecarea produselor. Acest lucru asigură că nu vor exista reacții negative care să afecteze eficacitatea tratamentelor.
 5. Condiții optime de stocare: Deși Serenade ASO nu necesită condiții speciale de stocare, păstrarea produsului într-un loc răcoros și uscat va asigura menținerea calității și eficienței acestuia.

Concluzie

Serenade ASO reprezintă o inovație în domeniul protecției biologice a culturilor, oferind o soluție eficientă și ecologică pentru combaterea bolilor fungice și bacteriene. Cu beneficiile sale multiple, de la acțiunea contact-activă și declanșarea apărării sistemice, până la prevenirea rezistenței și compatibilitatea cu alte produse, Serenade ASO este un instrument valoros în arsenalul fermierilor moderni.


Adoptarea acestui fungicid și bactericid biologic poate contribui semnificativ la realizarea unei agriculturi durabile, reducând dependența de produse chimice și protejând în același timp sănătatea plantelor și a mediului. În contextul creșterii cererii pentru produse alimentare sănătoase și sustenabile, Serenade ASO oferă fermierilor o soluție viabilă și inovatoare pentru protecția eficientă a culturilor lor.