Storm_And_Hail_On_Horticultural_Crops_Article_Header.jpg

Impactul furtunilor și grindinei asupra culturilor horticole din România și soluțiile fitosanitare recomandate


În ultimele săptămâni, România a fost afectată de o serie de furtuni și grindină care au cauzat pagube semnificative în diverse zone ale țării Drăgășani, Ceptura, Bistrița, Moldova, Călărași și izolat în multe alte zone. Aceste fenomene meteorologice extreme au avut un impact devastator asupra culturilor dumneavoastră,indifferent că despre pomicultura, viticultura, legumicultura, cultura cartofului sau culture arabile, punând fermierii într-o situație economică dificilă.


Compania Bayer este conștientă de provocările cu care se confruntă fermierii afectați de aceste condiții climatice nefavorabile și dorește să ofere sprijin prin recomandări de tratamente fitosanitare care să ajute la recuperarea și regenerarea plantelor afectate.


Pomicultura: specii semințoase

Pentru culturile de pomi fructiferi (specii semințoase), recomandăm un plan de tratament în trei etape:

 1. Tratament inițial cu produse pe bază de cupru: Acesta ajută la dezinfectarea rănilor provocate de grindină și previne infecțiile secundare.
 2. Serenade Aso (4-8 l/ha): Acest produs biologic pe bază de Bacillus subtilis Tulpina QST 713 are proprietăți fungicide și bactericide, activând sistemul imunitar al plantelor fără a le stresa.
 3. Tratament cu Luna Care: Fosetylul de aluminiu din compoziția acestui produs stimulează sistemul imunitar al plantei, intensifică fotosinteza și accelerează procesul de regenerare.
 4. Aplicarea unui biostimulator pe bază de alge marine: Între cele două tratamente, un biostimulator ajută la revitalizarea plantelor și la îmbunătățirea capacității de recuperare.

Pomicultura: specii sâmburoase

Pentru culturile de pomi fructiferi (specii sâmburoase), recomandăm un plan de tratament în trei etape:

 1. Tratament inițial cu produse pe bază de cupru: Acesta ajută la dezinfectarea rănilor provocate de grindină și previne infecțiile secundare.
 2. Folicur Solo (0.75l/ha) + Teldor (0.8 l/ha): Aceste două produse combină modul de acțiune sistemic și de contact asigurând o protecție optima împotriva patogenilor c ear putea infecta pomii prin rănile de la nivelul scoarței sau a foliajului.
 3. Aplicarea unui biostimulator pe bază de alge marine: Între cele două tratamente, un biostimulator ajută la revitalizarea plantelor și la îmbunătățirea capacității de recuperare.

Viticultura

Pentru culturile de viță de vie, recomandăm următoarele tratamente:

 1. Tratament inițial cu produse pe bază de cupru și Serenade Aso (4 l/ha): Acestea ajută la protecția împotriva infecțiilor și la activarea sistemului imunitar al viței de vie.
 2. Tratament cu un produs pe bază de Fosetyl de aluminiu: Utilizați combinațiile de produse omologate în viticultură, cum ar fi Profiler+Flint Max+Teldor sau Mikal Flash+Luna Max.
 3. Aplicarea unui biostimulator pe bază de alge marine: Între cele două tratamente, acest biostimulator contribuie la regenerarea butucilor și la creșterea rezistenței la stres abiotic.

Legumicultura

Pentru culturile legumicole, recomandăm următoarele tratamente:

 1. Două tratamente cu Serenade Aso (4-8 l/ha): Acestea trebuie aplicate în combinație cu un produs pe bază de cupru, la intervale de 5-7 zile între tratamente.
 2. Biostimulator la nivelul rădăcinilor: Acesta trebuie aplicat după primul tratament cu Serenade Aso pentru a stimula creșterea și sănătatea plantelor.
 3. Biostimulator foliar: Aplicat după al doilea tratament cu Serenade Aso, acest biostimulator îmbunătățește capacitatea plantelor de a face față stresului și accelerează regenerarea.

Cultura cartofului

Pentru culturile de cartofi, recomandăm următoarele tratamente:

 1. Aplicarea lui Serenade (2 l/ha): Acesta trebuie combinat cu un produs de contact omologat pentru aplicare foliară la cultura cartofului.
 2. Tratament cu biostimulator pe bază de alge marine: Acesta trebuie aplicat la 3 zile după tratamentul cu fungicid pentru a sprijini regenerarea plantelor.
 3. Tratament cu Infinito (1.4 l/ha) + Serenade Aso (2 l/ha): Acesta trebuie aplicat după alte 3 zile de la aplicarea biostimulatorului pentru a asigura protecția continuă a culturii.

Beneficiile produsului Serenade Aso

Serenade Aso este un produs biologic pe bază de Bacillus subtilis Tulpina QST 713, având caracteristici fungicide și bactericide. Acesta activează sistemul imunitar al plantelor, nu le stresează și nu lasă reziduuri. Prin utilizarea Serenade Aso, plantele beneficiază de o protecție eficientă împotriva bolilor, având în același timp posibilitatea de a se regenera rapid și de a-și continua dezvoltarea normală.


Mesaj de încurajare

Compania Bayer înțelege dificultățile cu care vă confruntați și este alături de dumneavoastră în aceste vremuri grele. Prin utilizarea recomandărilor noastre de tratamente fitosanitare, sperăm să vă ajutăm să depășiți aceste provocări și să vă readuceți culturile la un nivel optim de producție.


"Fiecare furtună este urmată de un cer senin." - Acesta este un gând care să vă inspire și să vă ofere puterea de a merge mai departe, indiferent de dificultățile întâmpinate.


Cu sprijinul nostru și cu dedicarea dumneavoastră, suntem convinși că veți reuși să vă recuperați culturile și să aveți parte de recolte bogate în anii ce vor urma.