Green leaf background texture, macro

Flipper: Soluția Inovativă pentru Combaterea Dăunătorilor în Agricultură


Introducere

În era modernă a agriculturii, gestionarea integrată a dăunătorilor (IPM) devine din ce în ce mai esențială pentru a asigura producții sănătoase și sustenabile. Un rol crucial în această strategie îl joacă utilizarea produselor biologice inovative, cum ar fi Flipper, un insectoacaricid dezvoltat de Bayer. Acest produs este destinat controlului insectelor și acarienilor în culturile de legume și fructe, oferind o soluție ecologică și eficientă. Articolul de față își propune să exploreze beneficiile și necesitatea integrării insecticidelor biologice în schemele de tratament pentru un management integrat al bolilor și dăunătorilor, evidențiind performanțele produsului Flipper.


Descrierea produsului Flipper

Flipper este un insectoacaricid de contact cu spectru larg, eficient împotriva unor dăunători precum musculița albă, afidele și acarienii. Acesta este utilizat în culturile protejate de căpșuni, tomate și castraveți. Produsul conține acizi grași derivati dintr-un subprodus natural al uleiului de măsline extra virgin, fiind astfel exonerat de testarea limitelor maxime de reziduuri (MRL) și având un interval post-recoltare de zero zile pentru toate culturile. În plus, Flipper are un impact minim asupra albinelor, polenizatorilor și artropodelor benefice.


Avantajele Flipper în agricultura modernă

1. Sustenabilitate și siguranță ecologică

Flipper reprezintă o alegere ideală pentru agricultorii care doresc să adopte practici sustenabile. Datorită ingredientelor sale naturale, acest insecticid nu lasă reziduuri periculoase în sol sau în plante, degradându-se rapid în mediu. Aceasta asigură un impact minim asupra ecosistemului și permite recoltarea imediată după aplicare, fără riscuri pentru consumatori.


2. Compatibilitate cu IPM

Unul dintre punctele forte ale Flipper este compatibilitatea sa cu programele de management integrat al dăunătorilor (IPM). Acesta poate fi utilizat în combinație cu prădători naturali și paraziți ai dăunătorilor țintă, contribuind astfel la menținerea echilibrului ecologic și la reducerea rezistenței dăunătorilor la tratamente chimice. De exemplu, aplicarea Flipper împreună cu prădătorii ori paraziții, cum ar fi Amblyseius swirskii sau Phytoseiulus persimilis, sporește eficiența controlului biologic.


3. Eficiență împotriva dăunătorilor rezistenți

Flipper este eficient împotriva tuturor stadiilor de viață ale insectelor și acarienilor, inclusiv larvele și adulții. Datorită modului său unic de acțiune, care implică penetrarea straturilor externe ale dăunătorilor și interferența cu procesele metabolice vitale, Flipper oferă control eficient chiar și asupra populațiilor de dăunători rezistente la alte insecticide.4. Aplicare fără risc pentru polenizatori

Flipper nu are efecte negative asupra albinelor și altor polenizatori, ceea ce permite aplicarea sa în perioada de înflorire fără a pune în pericol aceste insecte esențiale pentru polenizarea culturilor. Evaluările regulatorii au concluzionat că Flipper poate fi aplicat în timpul înfloririi, cu condiția ca polenizatorii să nu fie activi în momentul pulverizării.


Specia Organism Benefic

Tip

Target

Gradare IOBC

Amblyseius californicus (adults, nymphs)

Prădător

Păianjenul roșu comun

1

Amblyseius cucumeris

Prădător

Trips

1

Amblyseius montdorensis

Prădător

Trips

Nu afectează

Amblyseius swirskii

Prădător

Trips, Musculița albă, Acarieni

1

Aphidius colemani (hatched mummies)

Parazitoid

Afide

1

Aphidoletes aphidimyza

Prădător

Afide

Nu afectează

Encarsia formosa (hatched pupae)

Parazitoid

Musculița albă

2

Lysiphlebus spp

Parazitoid

Afide

Nu afectează

Macrolophus caliginosus

Prădător

Musculița albă, Tuta absoluta

2

Nesidiocoris tenuis

Prădător

Musculița albă, Tuta absoluta

Nu afectează

Orius laevigatus

Prădător

Trips

1

Phytoseilus persimilis

Prădător

Acarian păianjenul roșu

2

Therodiplosis persicae (F. acarisuga)

Prădător

Acarian păianjenul roșu

1

Cryptolaemus montrouzieri

Prădător

Păduchi lânoși

1

Delphastus catalinae

Prădător

Musculița albă

1

Diglyphus isaea

Parazitoid

Liriomyza spp

1


Sursa: IOBC toxicity class according to studies conducted at IPM Impact, Nederhespen Belgium, 2014-2016.


Gradare IOBC :

1 = Fără effect negativ

2 = Efecte colaterale reduse

3 = Efecte colaterale moderate

4 = Efect Negativ


Recomandări de aplicare

Sincronizarea aplicărilor: Este crucial să aplicați Flipper la primele semne de infestare pentru a preveni înmulțirea rapidă a dăunătorilor. Monitorizarea regulată a culturilor este esențială pentru determinarea momentului optim de aplicare.


Metoda de aplicare: Flipper trebuie aplicat uniform pe toate suprafețele plantelor, asigurând acoperirea completă a frunzelor și tulpinilor. Aplicați produsul în condiții de calm atmosferic pentru a evita deriva.


Intervalul de aplicare: În funcție de severitatea infestării, tratamentele pot fi repetate la intervale de 7-10 zile. Este important să nu depășiți doza recomandată și să alternați cu alte metode de control pentru a preveni dezvoltarea rezistenței.


Compatibilitate: Flipper poate fi utilizat în combinație cu alte produse de control biologic și chimic, dar se recomandă efectuarea unui test de compatibilitate fizico-chimică înainte de amestecare.


Concluzii

Flipper reprezintă o soluție inovativă și eficientă pentru controlul dăunătorilor în agricultură, integrându-se perfect în programele de management integrat al dăunătorilor. Datorită compoziției sale naturale și a impactului minim asupra mediului și organismelor benefice, Flipper oferă fermierilor un instrument puternic și sustenabil pentru a proteja culturile și a asigura producții de calitate superioară. Utilizarea acestui produs în strategii IPM poate contribui semnificativ la reducerea dependenței de pesticide chimice și la promovarea unei agriculturi mai ecologice și durabile.