Carenţa de calciu (Ca)

Carenţa de calciu (Ca)

Simptomele carenței de calciu la rapiță. Rolul


Calciul are un rol determinant în consolidarea peretelui celular, asupra plasmei celulare, reglarea permeabilității peretelui celular și creșterea sistemului radicular. În cazul deficitului de calciu creșterea rădăcinilor este stopată.

Atenție! Excesul de calciu, poate cauza carența de mangan, de potasiu, de bor, de zinc, de magneziu și/sau de fier. Asimilarea de calciu nu este strâns legată de conținutul de calciu din sol. Calciul, asemănător elementelor bor, zinc, mangan și fier este slab translocat în plante. Frunzele mature acumulează calciu, îl fixează, iar părțile tinere, cu creștere rapidă, nu primesc suficient din acest nutrient.


Simptomele carenței de calciu apar pe părțile plantei aflate în creștere. Rolul calciului este semnificativ și pentru rapiță.


Acesta asigură rigiditatea tulpinei, ceea ce este extrem de important în cazul plantelor cu talie înaltă.


Carența de calciu se manifestă prin prezenţa tulpinilor moi şi a inflorescenţei aplecate, colenchimul fiind slab dezvoltat. Pe frunzele tinere apar puncte clorotice şi necrotice.

Recomandări pentru lipsa de calciu la rapiță


Aplicarea îngrăşămintelor cu calciu, se efectuează în funcție de necesitățile culturii laolaltă cu îmbunătăţirea structurii/texturii solului şi a pH-ului acestuia. Aplicarea se poate efectua în fenofaza de 4-6 frunze, toamna sau primăvara timpuriu. În general, pentru 1.000 kg semințe, rapița consumă 50-60 kg calciu.


Informații relevante

Carenţa de calciu


DESCĂRCAȚI VERSIUNEA PDF