Vă mulțumim că ați fost alături de noi la Bayer Expert Forum RAPIȚĂ! Toate întrebările au fost adresate experților Bayer și au primit răspuns. Puteți vedea mai jos toate intrebarile primite.
1. Ce tratament sa aplicam la ieșirea din iarna, recomandare produse va rog. Salutari echipei si domnului Vlad din partea lui Gheorge Mustata
La ieșirea din iarnă recomandăm următoarele tratamente:
- Decis Expert pentru combaterea gărgăriței tulpinilor Ceutorhynchus napi, tratamentul se face la avertizare în funcție de apariția dăunătorului în cultura, recomandăm utilizarea capcanelor galbene pentru monitorizare
- la 7-10 zile de la aplicarea primului tratament se revine cu un tratament cu Decis Expert + un tratament cu Tilmor 240 EC, prin această combinație se face o combatere simultană a bolilor și a dăunatorilor, regăsiti aceste produse în pachetul tehnologic Tilmor.

2. Ce productie de miere se obtine de la rapita bayer-dekalb si care rapita e cea mai buna pentru apicultura?
Producția de miere poate fi influențată de foarte multi factori, dintre care amintim : condițiile climatice din perioada de înflorit, numărul de plante/ha, gradul de ramificare, numărul total de flori/plantă, atacul de dăunatori în stadiul de buton galben, durata perioadei de înflorire.
Pentru o producție ridicată de miere trebuie să avem o cultură de rapiță protejată în mod eficient de atacul dăunătorilor înainte de înflorit, astfel ne asigurăm că avem un număr cât mai ridicat de flori disponibile pentru albine in perioada înfloritului.

3. Cum se poate determina perioada optima de semanat a unui soi de rapita?
Perioada optimă de semănat pentru hibrizii de rapiță BAYER variază în funcție de zona geografică, condițiile climatice din acest an și tehnologia aplicată în fermă.
Intervalul standard al perioadei de semănat este între 15.08-15.09.
Noi vă recomandăm să contactați reprezentanții Bayer, care vă pot oferi cele mai bune sfaturi pentru alegerea corectă a hibrizilor raportat la condițiile specifice ale anului agricol.

4. Aveți produse omologate pentru erbicidarea și protejarea culturilor de rapiță pentru aplicare cu drona? Dar pentru alte culturi? Mulțumesc.
Momentan nu avem produse omologate pentru aplicare cu ajutorul dronelor.
Această modalitate de aplicare a produselor nu are o reglementare clară la nivel european și în România.

5. Ce tratamente recomandati pentru prima , a doua si al treilea intrare in rapita anul acesta, avand in vedere precipitatiile abundente in ultinile luni.
Tratamentele pe care le recomandăm sunt următoarele
- Decis Expert pentru combaterea gargaritei tulpinilor Ceutorhynchus napi, tratamentul se face la avertizare în funcție de apariția dăunatorului în cultură, recomandăm utilizarea capcanelor galbene pentru monitorizare
- la 7-10 zile de la aplicarea primului tratament se revine cu un tratament cu Decis Expert + un tratament cu Tilmor 240 EC, prin această combinație se face o combatere simultană a bolilor și a dăunatorilor, regăsiti aceste produse în pachetul tehnologic Tilmor.
- în perioada înfloritului recomandăm utilizarea pachetului Propulse + în care regăsiti fungicidul Propulse 250 SE aplicat și insecticidul Mospilan 20 SG, astfel realizați o combatere simultană a putregaiului alb Sclerotinia sclerotiorum + pătarea neagra a silicvelor Alternaria brassicae și combaterea gândacului lucios Meligethes aeneus.

6. Buna ziua, din ce zona au fost colectate datele pentru prezentare ?
Platforma experimentală BAYER a fost amplasată în județul Călărași, localitatea Arțari, în cadrul Fermei Agricole Lux Com. Mulțumim încă o dată pe această cale Dl. Gheorghe Tutuianu și întregului colectiv pentru înființarea, monitorizarea și recoltarea celor 45 ha rapiță.

7. Cred totusi ca intalnirile virtuale nu se ridica chiar deloc la inaltimea vechilor simpozioane.
În contextul COVID 19, întâlnirile virtuale reprezintă singura modalitate prin care reușim să organizăm aceste evenimente în deplină siguranță pentru toți participanții.

8. Discutiile fata in fata ,mai ales in meseria asta sunt extrem de importante.
Prin reprezentanții tehnici din teren rămânem în continuare aproape de dumneavoastră.
Așteptăm cu nerabdare depășirea aceastei perioade de pandemie și să revenim la viață normală.

Drepturi de autor © Bayer AG