Vă mulțumim că ați fost alături de noi la Bayer Expert Forum HorticulturĂ! Toate întrebările au fost adresate experților Bayer și au primit răspuns. Puteți vedea mai jos toate ÎntrebĂrile primite.

1. De câte ori pe sezon se poate aplica Aliette și dacă am înțeles bine el se poate combina cu Serenade?
Aliette se poate aplica o singură dată/sezon și se poate combina cu Serenade ASO, pentru un al doilea tratament se poate folosi Luna Care și acesta se poate amesteca cu Serenade ASO.

2. Cum pot trata cleiul apărut în ramuri?
Cleiul nu este o boala, el este generat de rănile produse de atacul diferiților agenți patogeni, de ger sau alternanța între secetă și ploi abundente. Aplicați stropiri conform schemelor.

3. Vă rog recomandări pentru stropirea de primăvară cu ulei în pomicultură!
Prima recomandare este să nu amestecați uleiul cu fungicide, acesta poate fi amestcat doar cu insecticide (acetamiprid sau piretroid. Aplicați mai întâi cuprul, apoi la 5-6 zile uleiul.

4. Capcane cu feromoni unde putem găsi?
Pe piață există diferite companii producătoare. Bayer comercializează doar capcane cu atractant de hrănire.

5. Bayer se adresează în primul rând fermelor mari de zeci de ha. Cei care dețin 100-200 de pomi nu au acces la produsele dvs., să nu mai vorbim că produsele noi pe care le-ați enumerat o să le găsim la vânzare peste 2-3 ani.
În acest moment există la comercializare produsul Luna Care microambalat, de asemenea Aliette și Luna Experience, dar și Movento. În cazul în care nu le găsiți, vă rog să ne contactați la adresa: sorin.petrache@bayer.com.

6. Bună ziua din câte am auzit se vorbește în public că se va scoate Topsinul de pe piață. Chiar se scoate?
Bună ziua, produsul Topsin nu aparține companiei Bayer, deci nu deținem date oficiale care să ne permită să va furnizăm un răspuns.

7. Bună ziua! Cum tratăm cireșele că să nu crape, la o livada clasică fără sisteme de udare. Mulțumesc
Crăparea cireșelor este cauzată de o problema fiziologică, deci nu bolile sunt de vină. De obicei apa provoacă acest fenomen. Soluția ar fi o instalație de irigare sau aprovizionarea constantă cu apă (cisternă, pompă, hidrofor, etc). Cireșele își pierd elasticitatea pelitei la secetă, iar ploile abundente produc crăparea acestora. Udarea constantă este soluția.

8. Bună ziua, cum putem preveni și combate atacurile de cicade și ploșnițe (brună și verde)?
Ploșnițele prezentate în cadrul evenimentului Bayer Expert Forum Horticultură sunt dăunători relativ noi. Omologările existente în acest moment nu acoperă acest spectru de dăunători în pomicultură. Pentru cicade (în special Cicada gheboasă) sunt eficiente produsele care au acțiune împotriva insectelor care înțeapă și suc sucul celular al plantelor. Din păcate și aici sunt puține produsele care au omologări. Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne contactați la adresa sorin.petrache@bayer.com

9. Bună ziua! Vă rog, mi-aș dori un plan anual de stropire a unei plantații de pomi fructiferi (plantați în luna februarie 2020): 54 pruni, 20 meri, păr, cireș, gutui, nectarin, vișin, cireș - câte 3 din fiecare. Îmi doresc cât se poate de bio să fie stropirea! Vă mulțumesc frumos.
Pentru o tehnologie personalizată, vă rog să reveniți cu detalii privind zona geografică și date de contact la adresa de email: sorin.petrache@bayer.com

10. O rezolvare contra înghețului la floarea de cais și cireș, ce recomandați?
Produsele contra înghețului existente pe piață necesită informare de la producătorii acestora. Totodată, vă pot spune că acestea cresc rezistența la îngheț cu 2-3, maxim 4 grade. Aceste tratamente necesită completare cu măsuri tehnologice cunoscute (foc cu producere de ceață, udare prin aspersiune, etc).

11. Pe când lecții de pomicultură la nivel de primării, dezbateri?
Ne bucurăm să răspundem unor astfel de invitații. Așteptăm o astfel de invitație din partea dumneavoastră, în momentul în care actualul context pandemic va permite.

12. Bună ziua. Puteți vă rog frumos să-mi faceți o schemă de tratament pentru o livadă mixtă care conține Samburoase, Semintoase și Arbuști fructiferi? Vă mulțumesc.
Pentru o astfel de schemă, vă rugăm să trimiteți un mesaj pe adresa de e-mail:sorin.petrache@bayer.com

13. Foarte făină prezentarea și mă bucur să văd că există implicare și comunicare între fermieri și compania Bayer. M-ar interesa însă în ce condiții se vor omologa produsele pe care le folosesc de exemplu francezii la cultura de nuc. Știind birocrația din țară, mă gândesc că e posibil să dureze destul de mult. În momentul de făță pe nuc sunt foarte puține tratamente omologate pe această cultură, iar până se vor omologa în țară câteva produse, Europa poate veni pe piață cu alte 10 noi produse mai bune... Mulțumesc!
Ne bucurăm pentru interesul acordat. Extinderea actualelor produse sau aducerea unor noi produse cu omologare la nuc sunt în curs. De exemplu, produse precum Aliette și Serenade ASO vor avea aceste omologări în viitor.

14. O soluție pentru ploșnițe aveți?
Pentru ploșnițele pomilor fructiferi prezentate de domnul Florin Stănică avem în testare 2 proiecte. Aceste soluții vor fi omologate în funcție de rezultatele testelor.

15. Bună ziua, o schemă completă de tratamente preventive la zmeură și mure aveți?
Vă rugăm să ne trimiteți un mesaj pe adresa de e-mail sorin.petrache@bayer.com

16. Majoritatea folosesc scheme de tratamente foarte vechi, unele produse fiind scoase.
Pentru a vă trimite scheme de tratament actuale, vă rugăm să ne trimiteți un mesaj pe adresa de e-mail sorin.petrache@bayer.com

17. Bună ziua, de unde pot achiziționa material săditor de Kiwi și Banana nordului, prezentate de Dl Profesor Stănică. Mulțumesc.
Unele dintre plantele menționate se pot achiziționa chiar de la USAMV București. Pentru detalii va rugăm să ne trimiteți un mesaj pe adresa de e-mail sorin.petrache@bayer.com

18. Bună ziua! Aș dori și eu dacă se poate o schemă de tratament completă atât pentru semintoase, cât și pentru sâmburoase. Mulțumesc.
Pentru scheme de tratament actuale, vă rugăm să ne trimiteți un mesaj pe adresa de e-mail sorin.petrache@bayer.com

19. Vreau și eu mai multe detalii despre capcanele cu feromoni!
Decis Trap este o capcană cu atractant de hrănire. Nu deținem în acest moment capacane feromonale.

20. Există în portofoliul Bayer capcane feromonale pentru viermele mărului, Cydia Pomonella?
În portofoliul Bayer nu există capcane cu feromoni în acest moment.

21. Bună ziua! Fungicidul Serenade - aveți în vedere ambalarea și comercializarea lui în cantități mai mici (pentru 100 L apă) ținând cont că mulți deținem 100-200 de pomi!? De asemenea, insecticidul Sivanto pe când în România, pentru că nu îl regăsesc nicăieri! Mulțumesc!
Din acest an veți putea găși produsul Serenade ASO și la microambalate (inclusiv la 100 ml). În cazul insecticidului Sivanto Prime, vă putem spune că el abia a fost lansat, deci acesta va primul an de comercializare și îl veți putea găsi în curând la toți distribuitorii autorizați.

22. Și atunci cum putem combate ploșnița?
Ploșnițele pomilor fructiferi sunt cei mai nou apăruți dăunători. Ei sunt studiați acum pentru a se putea identifica soluții eficiente - încă nu există omologări.

23. Există produse Bayer omologate pentru culturile ecologice? Dacă da, ne puteți da schemele complete de tratament pentru sâmburoase/semințoase/legume folosind doar produse ecologice? Mulțumesc.
În portofoliul Bayer există deja produse pentru culturile ecologice, dar scheme complete se pot realiza doar împreună cu produse și de la alte companii. Trebuie însă ținut cont de faptul că tehnologiile 100% bazate pe produse biologice nu fac față presiunii bolilor și dăunătorilor din țara noastră.

24. Bună ziua, capcana Decis Trap are efect și în cazul vispei negre a prunelor care face ravagii în timpul infloritului și imediat după, în special la soiul Stanley?
Capcana Decis Trap este eficientă doar pe daunatorul Ragoletis cerasi (musca cireșelor).

25. De unde se pot cumpăra capcane cu feromoni?
Decis Trap este o capcană cu atractant de hrănire. În acest moment, Bayer nu are în portofoliu capacane feromonale.

26. Ce produse noi recomandați pentru combaterea focului bacterian la măr și păr?
Produsele noi pe care le recomandăm - pe lângă cele deja utilizate (Aliette și produsele cuprice) - sunt Luna Care și Serenade ASO. Așadar, putem oferi de acum înainte, o tehnologie completă bazată pe 3 substanțe active și un produs Biologic (Serenade ASO).

27. Cum putem combate gândacul păros din plantațiile noastre ecologice ? Are Bayer în vedere inovarea unui insecticid ecologic pentru acest nou dușman al horticulturii care face ravagii?
Bună ziua, gândacul păros este un dăunător polifag ce atacă diferite specii de culturi aflate la înflorit. În plantațiile ecologice, se recomandă semănatul unei culturi preferate de acesta care înflorește înaintea pomilor. Astfel, dăunătorii pot fi controlați fără a periclita cultura eco. Instalarea perdelelor de protecție poate consitui, de asemenea, un ajutor. Alte soluții sunt: capcanele brevetate (CSALOMON), recipiente colorate montate la marginea livezilor (gândacul preferă culoarea albastru deschis), cenușă de Epicometis (primii gândaci capturați pot fi transformați în cenușă folosită apoi în soluția de stropit).

28. Buna ziua! Observ că Serenade se comercializează în flacoane de cinci litri. Aveți în vedere și ambalarea lui la cantități mai mici, ținând cont că mulți deținem un număr mic de pomi? Mulțumesc!
Din acest an Serenade ASO poate fi comercializat și la ambalaje de 10 ml, 20 ml, 100 ml, 500 ml și 1L. Pentru detalii, vă rugăm să luați legătura cu distribuitorii.

29. Bună ziua, ce timp de pauză are produsul SIVANTO?
Pentru legume, timpul de pauză este de 3 zile, iar pentru măr de 14 zile.

30. Se poate amesteca cuprul cu sulful?
Compatibilitatea celor două substanțe active depinde de mai mulți factori:
- formulare: lichide, granule, pulberi;
- componența chimică: polisulfura de bariu, sulf muiabil, zeamă bordeleză, dioxid de cupru, etc.
Așadar, putem spune că avem atât produse compatibile, cât și incompatibile.
Informația privind posibilitatea de amestec a produselor este descrisă pe etichetele acestora, la capitolul Compatibilitate.

31. Vă rugăm să invitați și de la mediu specialiști care împreună cu specialiștii din domeniu agricol, legumicol, horticol, viticol, să le explice ce înseamnă protecția culturilor din toate punctele de vedere mai ales că suntem invadați de foarte multe insecte și dăunători care s-au adaptat foarte bine și cu substanțele insecticide și cheltuim o grămadă de bani și rezultatul nu are cum să fie 100%, iar cu buruienile de diverse feluri nici nu se mai pune problema. Realitatea din teren este alta, nu e cea din spatele biroului.
Vă mulțumim pentru sugestie și vă rugăm să ne ajutați cu recomandări mai concrete: numele departamentului, telefon, e-mail, persoane cu care ar trebui să intrăm în contact pentru a face aceste invitații de colaborare. Vă rugăm să ne scrieți pe adresa: sorin.petrache@bayer.com

32. Din 20 februarie s-au gândit de la mediu că nu mai avem voie să ardem resturile vegetale. Ce facem cu materia vegetală care provine de la pomi? Sunt multe boli de care nu putem scăpa numai arzându-le, resturi de la legume cultivate în câmp pe care nu le putem încorpora datorita fungilor de toate tipurile, buruieni cum este și ambrozia și multe altele. Ce facem cu ele? Le băgăm la compost?
Resturile vegetale se pot folosi ca și compost. Dacă vorbim de ramurile pomilor fructiferi, acestea se pot toca cu ajutorul utilajelor speciale și apoi se pot refolosi în livadă sau grădină. Resturile de legume (fructe, frunze, vreji) se depozitează pe o platforma amenajată și se pot stropi regulat pentru a nu reprezenta surse de infecție. Reglementările privind interzicerea arderii resturilor vegetale vor fi din ce în ce mai dure.

33. Pentru monilioza florilor la cais și înghețul timpuriu de primăvară, ce produse recomandați pentru o eficiență maximă, iar capcanele Decis trap pentru cireș, le putem găsi la distribuitorii autorizați?
Pentru monilioza la cais vă recomand produsul Luna Experience, Signum și Switch în alternanță. Capcanele Decis Trap sunt prezente la nivel de distribuitor, dar vor fi și la nivel de Fitofarmacii începând din luna martie.

34. Bună ziua. Am probleme cu Tuta absoluta în cultura de tomate. Există ceva să le stopeze? Sunt interesat cum și cu ce. Credeți că pot ataca și în pomicultură? Mulțumesc.
Produse pentru acest daunator exista, ele se pot cumpăra din magazinele de specialitate (Fitofarmacii). Produsele omologate eficiente sunt: Coragen, Affirm, Voliam Targo.

Drepturi de autor © Bayer AG